PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ REVİZE KAMPÜS VAZİYET PLANI VE GİRİŞ KAPILARI HAKKINDA BİLGİLENDİRME
Prof. Dr. Hasan KAPLAN, Yapı işleri ve Teknik Dairesi Başkan V.
Çok değerli Pamukkale Üniversitesi Mensupları, Çalışma Arkadaşlarım, Üniversitemizde devam eden giriş kapıları ve iç yolların yapım işi ile ilgili olarak sizleri bilgilendirmek üzere bu bilgi notu hazırlanmıştır.
Bildiğiniz gibi üniversitemiz Kınıklı kampüsünde en önemli sorunlarımızdan birisi üniversitemizin giriş kapısının olmaması, kampüs önündeki Üniversite Caddesi üzerindeki trafik sıkıntılarının yaşanmasıdır. Bu sorunun çözümü için Aralık 2011’de çalışmalara başlanmıştır. Bugüne kadar izlenen aşamalar aşağıda sıralanmıştır.
a) İmar durumu çalışmaları
b) Uygun giriş yerlerinin tespiti
c) Projelendirme
d) Yapım ihalesi
e) Yapım
İmar Durumu Çalışmaları
Ülkemizde kamu üniversitelerinin kampüs alanları genel imar planında üniversiteye tahsis edilen alan “Üniversite Alanı” olarak gösterilir ve üniversitenin yapacağı yerleşim planı üzerinden yapılan yapılar ruhsata bağlanır iken, bu uygulamadan farklı olarak üniversitemizin Kınıklı yerleşkesinde 18. Madde uygulaması gerçekleştirilmiştir. Buna göre üniversite kampüsü bazı parsellere ayrılarak üzerine yapı yoğunlukları ve diğer imar şartları işlenmiştir. Aralık 2011’de inşaatı devam edilen bazı yapılara da, ilgili belediyece imar durumu nedeni ile ruhsat verilemeyeceği ifade edilmiştir. Üniversitemiz Kınıklı yerleşkesinin imar durumu ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Değişik platformda yapılan çalışmalar sonucu üniversite yerleşim planı 06.06.2012 tarih ve 374 sayılı Meclis kararı ile bugünkü yapımına başlanan ve yeni yapılacak olan binaların yeri ve alanları belirlenerek onaylanmıştır. Askı süresinden sonra imar uygulaması kesinleşmiştir. Bu konuda Denizli Belediyesi yetkililerine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.
Kampüs Vaziyet Planı Revizyon Çalışmaları
Aralık 2011’den itibaren başlatılan kampus vaziyet planı üzerinde ana eksen olarak giriş kapıları ve iç ulaşım aksları ekseninde yapılan proje çalışmaları, üniversitemiz Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığından elemanlarca; ulaşım ve trafik mühendisliği uzmanları, ilgili oda başkanları, Denizli Belediyesi yöneticileri ve uzmanları ile birlikte yapılan değişik toplantılarda ele alınmış ve görüşülmüştür. Üniversitemiz senato üyelerine de yapılan sunumda öngörülen alternatiflerden en uygunu olan, gerekçeli bir şekilde belirlenmiş ve üst yönetime sunulmuştur.
Projelendirme Çalışmaları
Yönetimin de görüşleri alındıktan sonra yerleri kesinleştirilen giriş kapılarının projelendirme çalışmalarına başlanmış, Yapı İşleri ve Teknik Dairemiz bünyesinde görevli elemanlarımızca proje tamamlanmıştır. İlgili uzmanlar akademik girişle hastane girişinin ayrılması konusunda fikir birliğine varmış ve şu andaki akademik girişin hastaneye çok yakın olması ve mevcut noktanın ticari alanların olduğu karmaşık bir alana açılmasının yanlış olduğu kanaati oluşmuştur. Bu nedenlerden iki kavşak arasının uzaklaştırılması ve kampüs giriş çıkışının kampüs yoğunluğunun üst tarafta olması, kampüs girişinin kamusal bir alana açılmasının daha doğru bulunması ve trafik çözümleri için Polisevi’nin karşısından olmasına karar verilmiştir. Ayrıca proje kapsamında Gölbahçeden yemekhaneye doğru inen hattın kısa yol olarak kongre merkezine bağlanması ve Kongre Merkezi önündeki yolun İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin üzerinden direk karşıya geçirilerek kısaltılması planlanmıştır. 09.09.2009 tarih ve 27344 sayılı Yangından Korunma Yönetmeliği uyarınca, yangın hatları ve hidrant sistemi projelendirilmiştir.
Proje kapsamında mevcut su deposuna ilave olarak 1000 m³ lük su deposu planlanmıştır. Yeni depo ile kampüs binaları kullanma su hatları yapımı ve bahçe sulama tesisatları ana hatları yapımı projelendirilmiştir.
İhale (Alt Yapı İşi İhalesi)
Proje daha önceden öngörülmediği ve ödenek yetersiz olduğu için kaynak arayışına gidilmiştir. Projenin ödeneği Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Bağcı tarafından aktarılarak sağlanmıştır. İhale ilanı, ihale süreci öncesi ve sonrasında gerekli olan asgari zaman dilimi gibi zorunlu süreler tüketilmiştir. 03.08.2012 tarihinde ihalesi yapılmış, ihaleyi 3.875.691,71 TL bedelle AMİROĞLU& YORTAŞ ORTAK girişimi kazanmış, yer teslimi 17.09.2012 tarihinde yapılmıştır.
Yapım İşi
17.09.2012 tarihinde yer teslimi yapılan iş kampüs alanında devam etmektedir. Özetle iki adet giriş kapısı ve iç yollar ile yolların kenarındaki kaldırımlar, alt ve üst yapılar ve tesisat altyapı işleri ile birlikte 13.05.2013 tarihinde tamamlanacaktır. Yüklenici firmanın işi daha önce tamamlaması beklenmektedir.
Sabrınız ve Desteğiniz İçin Teşekkürler
Kampüs alanımızın girişlerinin tasarımı tüm taraflar ile birlikte gerçekleştirilmiştir. Belediyemizin yönlendirmeleri ve uzmanlarının şehir ile bütünleşik ulaşım planına entegrasyon fikri çok önemlidir. Oda başkanlarımızın değerli görüşleri ve yönlendirmeleri çok önemlidir. İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizin bilimsel katkıları çok önemlidir. Üst yönetimimizin kendi görüşleri yerine uzman kararları ile ortaya çıkan görüşe uymaları çok önemlidir. Bu projenin tamamen Yapı işleri ve Teknik dairesince üretilmesi de ayrıca önemlidir. Yapımında gösterecekleri azami dikkat ile de eser en kısa sürede ortaya çıkacaktır. Ayrıca yüklenici kuruluşun da yapacağı eser ile şimdiden övünecek olması önemlidir. Sürece katkı koyan herkese teşekkür ediyoruz.
Kampus alanında aynı zamanda faaliyetlerin sürmesi esnasında, bazı yolların da inşaatının devam
ediyor olması yapımcı ve kullanıcılar açısından bazı sıkıntılar getirecektir. Ancak tamamlandıktan
sonra sıkıntılar hemen unutulacaktır. Zaman zaman çamurlu yollardan geçmek zorunda kalabilir,
zaman zaman da alıştığımız güzergahın dışında bir güzergaha yönlendirilebiliriz. Anlayışınız ve
desteğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.
Kampüs Yeni Vaziyet Planı ve Giriş Kapıları ile ilgili Görseller