PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Programın Amacı:
Toplumun sağlığı ve refahı için gıda güvenliği kurallarına ve etik ilkelere bağlı olarak gıdaya ulaşmanın en temel insan hakkı olduğu bilinci içerisinde gıdaların üretim süreçlerinde çalışan; gıdaların üretilmesi, depolanması ve satışı süreçlerini sağlıklı ve güvenilir gıda prensipleri çerçevesinde, mevzuata uygun olarak yöneten ve denetleyen, mühendisler yetiştirmektir.
Program ile ilgili Sayısal Veriler:
16 Öğretim Elemanı
192 (NÖ) 37 (İÖ) Öğrenci
Not: Veriler 2023 yılına aittir.
Programın İçeriği:
Müfredatımız matematik ve temel bilimler derslerini, genel mühendislik ve gıda mühendisliği mesleki bilgi derslerini, genel eğitim derslerini içermektedir. Eğitim planı, dersler ile elde edilen teorik bilgilerin yanında ödevler, projeler, araştırmalar, laboratuvar çalışmaları ve teknik geziler ile desteklenmekte, öğrencilerin bilgi ve beceri edinmelerini sağlanmaktadır. Bölümümüz eğitim ve araştırma amaçlı kullanım için kendi bünyesinde birçok laboratuvarlara sahip olup, öğrenciler araştırma faaliyetleri ve derslerinde bu laboratuvarlardan yararlanmaktadırlar. Ayrıca 4'er haftalık iki farklı staj (Meslek Stajı-I ve Meslek Stajı-II) süreci bulunmaktadır.
İstihdam Olanakları:
Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Belediyeler, TÜBİTAK, Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Türk Patent Enstitüsü (TPE), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) gibi kamu kurum ve kuruluşlarında mühendis veya araştırmacı olarak; gıda üretimi yapan tüm yerli veya yabancı işletmelerin üretim, kalite kontrol, ar-ge, dağıtım, pazarlama, ve satın alma departmanlarında; özel laboratuvarlarda, otellerde vb. istihdam olanakları bulunmaktadır.
Mezunların Alacağı Unvan:
Gıda Mühendisi
Programın Ayırt Edici Özellikleri:
Bölümümüz güçlü bir akademik kadrosuyla 30 yıllık tecrübeye sahiptir. Ayrıca bölgedeki diğer üniversitelerle çeşitli iş birlikleri (ADIM Üniversiteleri vb.) içinde bulunmakta bu sayede lisansüstü eğitimin ve projelerin kalitesi artmaktadır. Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit konumunda olan Denizli konumu gereği birçok sanayi tipi ürünün hammaddesinin yetiştirildiği ve birçok gıda sektörünün bulunduğu bir şehirdir. Bu da öğrencilerin endüstriyel üretimleri stajlarda veya teknik gezilerde bire bir olarak görmesine olanak tanımaktadır.
Program ile İlgili Teknik Olanaklar:
Bölümümüze ait çok sayıda laboratuvarlarımız (Kimyasal Analizler ve Mikrobiyolojik Analizler Uygulama Laboratuvarları, Tahıl Ürünleri, Gıda Kimyası ve Süt Ürünleri, Enstrümantal analiz, Et ve Et Ürünleri, Temel İşlemler, Meyve-Sebze ve Yağ Teknolojisi, Biyoteknoloji ve Gıda Mikrobiyolojisi Araştırma Laboratuvarları) bulunmaktadır. Laboratuvarlarda öğrencilerimiz lisans derslerinde gruplar halinde, lisansüstü derslerde ve proje kapsamındaki araştırma faaliyetlerinde bireysel olarak çalışma olanağına sahiptirler.